Schouder

De schouder bestaat uit 3 delen: het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Het schouderblad en de bovenarm zijn door middel van een gewricht aan elkaar verbonden. Als de onderdelen van de schouder in goede conditie zijn, kan de schouder vrij en pijnloos bewegen. Een blessure aan de schouder, reumatoïde artritis of slijtage van één van de onderdelen in de schouder kan leiden tot pijn tijdens bewegen en/of stijfheid in het gewricht.

Het schoudergewricht bestaat uit het kom-uiteinde van het schouderblad en de kop van de bovenarm. Dit is een zogenaamd kogelgewricht en is zeer beweeglijk.

Het gewrichtskapsel én de spieren en pezen houden het schoudergewricht stabiel. Vlak onder het schouderdak (bot) zit een slijmbeurs (glijlaag), deze zorgt ervoor dat de bovenarmkop eronder soepel kan bewegen ten opzichte van dit schouderdak.

Schouderklachten en behandeling door een ‘schouderfysiotherapeut’

Als spieren en pezen, door bijvoorbeeld overbelasting, bekneld raken in de schouder – of als er sprake is van een ontstoken slijmbeurs – dan ontstaan er pijnklachten. U voelt vooral pijn in de schouder bij tilbewegingen waarbij de arm naar voren gaat, zoals het ophangen van een jas en het gooien van een bal. Ook het aantrekken van een jas, het werken boven het hoofd en het liggen op de schouder worden gevoeliger. Er is ook vaak ‘s nachts pijn.

Bij een val op de schouder kunnen het kapsel en/of pezen worden beschadigd; ook dit leidt vaak tot pijnklachten, bewegingsbeperking of instabiliteit.

Ontwrichting van de schouder (luxatie of sub-luxatie)
De kop van de bovenarm scharniert in een vlak kommetje. Kop en kommetje van het schoudergewricht worden bij elkaar gehouden door pezen (rotatorcuff), gewrichtsbanden en kapsel.

Bij een instabiel schoudergewricht beweegt de kop van de bovenarm tijdens het  bewegen niet goed in het midden van de kom (glenoid). Dat kan veroorzaakt worden doordat het kapsel van het gewricht te slap is of doordat er een deel is beschadigd (door een val). Hierdoor kan de kop van de bovenarm uit de kom gaan als een bepaalde beweging wordt uitgevoerd. Dit is de zogenaamde luxatie bij ontwrichting (of sub-luxatie bij gedeeltelijke ontwrichting) van de schouder.

Fysiotherapie Barends is lid van Schoudernetwerk Groene Hart
Behandeling van schouderklachten begint bij een daartoe gespecialiseerde schouderfysiotherapeut, eventueel gevolgt door een behandeling bij een orthopeed. Soms is een correctie-operatie noodzakelijk.

“De behandeling van schouderaandoeningen is de laatste decennia ineen opwaartse spiraal geraakt. Kennis en ook specifieke therapiemogelijkheden worden nu toegepast om de patiënt beter, maar ook sneller te behandelen. Vooral de nabehandeling door de fysiotherapeut speelt een grote rol in het uiteindelijk resultaat. Naast een optimale samenwerking tussen huisarts, fysiotherapeut en orthopeed is ook een gezamenlijk, geprotocolleerd behandelschema het doel van het Schoudernetwerk.”

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Schoudernetwerk Groene Hart.